Bourdeaud’hui wint Schrijnwerk Awards 2017

Geschreven op 01/01/2018

Op donderdagavond 23 november vond in de Hippo Loggia in Waregem de uitreiking van de veertiende editie van de Schrijnwerk Awards plaats. Winnaar in de categorie ‘Schrijn- & Timmerwerk’ was de firma Bourdeaud’hui uit Geraardsbergen. Zij pakten uit met een prestigieuze woning langs de oevers van de Leie in Deinze. Bijzonder aan dit project was de ruime lichtinval, mogelijk gemaakt door de oversized raampartijen uit Accoya. We zochten zaakvoerders Jo Bourdeaud’hui en Steffi Van der Linden op voor een gesprek.

Vijfde generatie familiebedrijf
Bourdeaud’hui is een bekende naam in de streek rond Geraardsbergen. Zaakvoerder Jo Bourdeaud’hui vertegenwoordigt immers al de vijfde generatie binnen het familiebedrijf. “Terwijl mijn vader zich nog voornamelijk toespitste op daktimmerwerken, zag ik de zaken breder en besloot ik in 2001 om een interieurbouwbedrijf uit Sint-Maria-Oudenhove (Zottegem) over te nemen. We hebben toen ook fors geïnvesteerd in een een modern machinepark en konden ieder jaar mooie groeicijfers voorleggen. In 2008 piekte het personeelsbestand: we hadden toen zo’n veertig mensen in dienst. Het was op dat moment duidelijk dat we te krap zaten en dat we moesten uitkijken naar een ander pand. Uiteindelijk is ons oog gevallen op het huidige bedrijfsgebouw in Geraardsbergen.”

Focus op projectmarkt
“Om een zo constant en zo hoog mogelijk werkvolume te kunnen genereren, focussen we ons vooral op de projectmarkt”, pikt Steffi Van der Linden in. “Onze grootste sterkte is het feit dat we een brede waaier aan diensten kunnen aanbieden. We combineren vaak verschillende loten binnen eenzelfde opdracht en kunnen zo bouwheer en architect één enkel aanspreekpunt aanbieden.” Naast verbreding streeft Bourdeaud’hui eveneens verdieping en specialisatie na. Jo Bourdeaud’hui: “In elke niche waarin we actief zijn, leggen we de lat net iets hoger dan wat de markt als standaard beschouwt. We slagen daarin dankzij een unieke combinatie tussen een modern machinepark én zorgvuldig vakmanschap.” Steffi Van der Linden: “De projectmarkt vormt onze natuurlijke biotoop, maar ondertussen kunnen we toch ook al enkele mooie particuliere referenties voorleggen. Dergelijke opdrachten komen meestal tot bij ons via architecten, aannemers of bouwpromotoren met wie we een goede klik hebben.”

Gedurfde architectuur
Het winnende project, een prestigieuze woning langs de oevers van de Leie in Deinze, is ontworpen door Perneel Osten Architecten. “Lore en Carmen zijn twee jonge Gentse architecten van wie we nog veel zullen horen”, aldus Steffi. “Hun ontwerp was bijzonder gedurfd en vooruitstrevend. De hoge ruimtes, de uitbundige lichtinval en het gebruik van ecologische materialen maakten van deze woning een unieke creatie. Voor een vlotte en correcte opvolging hebben we een beroep gedaan op onze projectleider Pieter Van der Linden.”

Hoge complexiteit
Pieter: “Het project omvatte drie afzonderlijke componenten. Eerst en vooral was er de structuur van de inkomzone met podium, opgetrokken uit Accoya balken en kolommen, in combinatie met gelijmde Kerto balken. Vervolgens dienden we ook de daktimmer- en dakbedekkingswerken van het volledige gebouw voor onze rekening te nemen. En tot slot was er nog de productie en plaatsing van een groot aantal oversized ramen en deuren, eveneens vervaardigd uit Accoya hout. De villa was voor ons zeker geen standaardproject, aangezien de architecten zich een hoge mate van vormvrijheid gepermitteerd hadden. De vele schuintes, knooppunten, hoekjes en kantjes vergden een sterk gedetailleerde voorbereiding. Tijdens de plaatsing moesten we eveneens heel netjes en secuur te werk gaan, aangezien het grootste stuk van de structuur zichtbaar zou blijven binnen het interieur. We dienden alles a.h.w. met de finesse van een meubelmaker te behandelen. Vandaar ook de keuze om het hout achteraf nog verder op te schuren en te behandelen met een witte olie van het merk Rubio Monocoat.”

Onzichtbare verbindingen
Pieter: “Het feit dat de structuur een belangrijke eyecatcher binnen het interieur moest worden, bracht ook met zich mee dat we het verbindingsbeslag onzichtbaar in de verschillende elementen verwerkt hebben. Dit gebeurde d.m.v. heel precieze infrezingen. Geen sinecure, want bepaalde knooppunten waren op zich al aartsmoeilijk te realiseren. Van één bepaald knooppunt hebben we zelfs een schaalmodel gemaakt.”

Veel werkuren ter plaatse
Pieter: “Als moderne schrijnwerkerij streven we er uiteraard naar om het werk zo veel mogelijk voor te bereiden in het atelier en de werftijd tot een minimum te beperken. Bij dit project was dit echter niet altijd mogelijk. Zo moesten we heel wat raampartijen ter plaatse op de werf in elkaar steken, omdat ze door hun enorme afmetingen gewoon niet te vervoeren waren. Tijdens de uitvoeringsfase zijn er tot slot nog een aantal belangrijke wijzigingen aan het ontwerp doorgevoerd. Ook dat zorgde voor extra denk- en meetwerk ter plaatse.”

Megahefschuifraam
Pieter: “De architecten flirtten hier en daar wel eens met de grenzen van het technisch mogelijke. Het voorbeeld bij uitstek daarvan was het megahefschuifraam in de inkomzone. Zoals oorspronkelijk ontworpen, was dit veel te zwaar om in de praktijk te bouwen. We vonden er gewoon het geschikte beslag niet voor. Om dit toch te kunnen realiseren, hebben we het gelaagd glas vervangen door gehard glas. Niet goedkoop, maar op die manier raakten we onder de barrière van 400 kg en viel het raam wel binnen het toepassingsbereik van het HS Portal beslag van Siegenia.”

Accoya: ecologie ten top
De grote hoeveelheid Accoya hout die in het project verwerkt zit, maakt van de villa een echt unicum. Jo Bourdeaud’hui: “Geacetyleerd naaldhout vormt een duurzaam en ecologisch alternatief voor exotisch hardhout. Het hout is afkomstig uit FSC-gecertificeerde bossen en kent een hoge isolatiewaarde, ideaal voor de passiefbouw. Accoya is vrij makkelijk te behandelen. Het is echt een superhoutsoort om mee te werken. Het enige minpuntje is misschien dat het vrij zacht is, en daardoor iets gevoeliger voor beschadigingen.”

Toekomstpotentieel
Steffi Van der Linden: “De firma Bourdeaud’hui draagt een groot toekomstpotentieel in zich. Uiteindelijk willen we in alle domeinen van het schrijnwerk blijven uitblinken. Vandaar dat er ook enkele belangrijke investeringen op til staan. Dit jaar hebben we de volledige stofafzuigingsinstallatie vernieuwd en in de loop van volgend jaar nemen we een beslissing over de aanschaf van een ultramodern CNC-ramencenter. Ook op het vlak van software en gereedschappen zullen we uiteraard de nodige stappen zetten. Bovendien zijn we nog op zoek naar een ervaren werknemer die zich 100% kan concentreren op de productie van alle houten ramen en deuren.”

Goedgevulde orderportefeuille
Jo Bourdeaud’hui: “We kijken inderdaad vrij optimistisch naar de toekomst. Het gevoel op de markt is dat de crisisjaren nu stilaan achter de rug liggen en dat het investeringsklimaat sterk verbeterd is. En dat merken we inderdaad aan onze goedgevulde orderportefeuille. Het is momenteel alle hens aan dek om alle projecten netjes en op tijd te kunnen afwerken.”

Schrijnwerk awards
Steffi Van der Linden: “We zijn uiteraard erg fier op onze Schrijnwerk Award. Deze heeft ondertussen een mooi plaatsje gekregen in onze burelen. We hopen dat we dankzij deze erkenning enkele nieuwe, interessante opdrachten kunnen binnenrijven. We zien alleszins wel graten in een verdere samenwerking met Lore en Carmen van Perneel Osten Architecten. Uiteindelijk is deze erkenning voor een groot stuk aan hen te danken.

Ontdek het volledige artikel in het vakblad ‘Schrijnwerk’.

https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m18!1m12!1m3!1d2522.1170411632966!2d3.871766815840951!3d50.79193947058062!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!3m3!1m2!1s0x47c3a6232d243eb9%3A0xa9a9d8ada593e255!2sBourdeaud'Hui+Bvba!5e0!3m2!1sen!2sbe!4v1556878916590!5m2!1sen!2sbe